Siirry sisältöön

Maailman onnellisin kansa? 

Onnea koetaan erityisesti silloin, kun elämässä sattuu jotain isoa ja merkityksellistä. Tällaiset onnenhetket eivät kuitenkaan kestä kauaa, vaan endorfiini laskee nopeasti odottamaan taas seuraavaa suurta onnen tunnetta. 

Suomi jatkaa seitsemättä vuotta peräkkäin maailman onnellisimman maan tittelin kantamista. Tämän kertoo The World Happiness Report 2024.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

Kirjoitin Lähellä 4/2019-lehteen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) jutun teemasta omaishoito ja onnellisuus. Aihe on ajankohtainen vuodesta toiseen. Ihmisillä voi olla usein kova tarve tavoitella onnellisuutta ja asettaa onnelle melko suuria odotuksia. Tämä korostuu nyky-yhteiskunnan rajattomuuden ja valintojen aikaan. 

Jutussa haastattelin omaishoitoperheitä, joiden arkea varjostaa huoli läheisen sairaudesta ja toimintakyvyn heikkenemisestä. Voiko onnea tuntea kaiken tämän keskellä? 

Kyllä voi. Omaishoitoperheissä koettiin onnea arjen tavallisista hetkistä, joissa saatiin puolin ja toisin läheisyyttä. Myös itselle tärkeät asiat korostuivat, esimerkiksi harrastukset. Omista kiinnostuksen kohteista ei siis kannata luopua, eikä omia tarpeitaan unohtaa. Helpommin sanottu kuin tehty, eikö vain? 

Joskus harmaan arjen keskellä voi olla hyvä listata iloa ja onnea tuovia asioita. Arki rullaa omalla painollaan, joten harvemmin tulee ehkä pysähdyttyä ajattelemaan asiaa aktiivisesti. Jos tuntuu, että iloa ja onnea ei omassa arjessaan koe lainkaan, voi olla hyvä kääntyä jonkun ammattilaisen tai muun luotettavan henkilön puoleen. 

Aina ei myöskään tarvitse olla onnellinen. Pettymyksen ja surun tunteille saa antaa vallan, kunhan niihin ei uppoa pitkäksi aikaa. Toivottomuuden tunteet voivat viitata masennukseen. Vaikka onnellisen kansan titteliä kannammekin, tärkeintä on kuunnella omaa vointiaan. 

Omaishoitajaliitolla on paljon hyvinvointiin liittyvää materiaalia, jonne pääset tutustumaan tästä linkistä.(avautuu uuteen ikkunaan) Sivulta löytyy runsaasti tietoa ja työkaluja oman hyvinvoinnin parantamiseen.  

Toivotan siis iloa ja onnea jokaisen arkeen.