Siirry sisältöön

Joulunahan se usein huomataan: läheisten avun tarve

Kuva Pilvi Nummelinista ja teksti: “Läheistään tukevien on mahdollista saada vertaistukea ja neuvoja omaishoitajayhdistyksistä.”

Kun joulun alla sukulaisia ja tuttuja käydään kiertämässä, iloisten jälleennäkemisten lisäksi osa vierailuista voi herättää huolta. Oliko koti viimeksi tässä kunnossa, kun kävimme? Onko jääkaapissa ruoka oikeasti enää syömäkelpoista? Onkohan lääkkeet muistettu ottaa oikein? 

Huoli läheisen kotona selviytymisestä koskettaa monia. Etäomaishoitajia kalvaa välimatkojen tuoma lisähaaste. 

Hoivan tarpeen lisääntymisestä voi olla hankala aloittaa keskustelua. Oulun seudun omaishoitajien Puhu ja ennakoi -oppaasta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) saat ehdotuksia keskusteluihin ja työnjakoon perheen ja muun läheisverkoston kanssa. 

Jos epäilet, että ikäihminen ei saa riittävää apua tai tukea arjessa voit tehdä huoli-ilmoituksen kunnan sosiaalityöntekijälle. Ilmoituksen tekemisen syyksi riittää jo pelkkä huoli sukulaisen tai vaikkapa naapurin pärjäämisestä. 

Omaishoitajaliiton tämän vuoden teemana on turvallisuus. Arjen turvallisuutta voi edistää monella tavalla. 

Kukkien kanssa joululahjana voi läheiselle viedä vaikka led-kynttilöitä, turvalliset sisäkengät tai sammutuspeitteen. Lahjoina siivousapu tai ruokakassi voivat myös lisätä turvallisuutta. 

Olisiko turvallisuutta lisäävistä laitteista olla apua? Älyä ja iloa teknologiasta -oppaaseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on koottu tietoa tarjolla olevista välineistä sekä vinkkejä ostotilanteisiin. 

Liika tavara voi olla myös turvallisuusriski, ja joskus läheinen ei halua ottaa apua vastaan ylimääräisten tavaroiden poistamisessa. Erityisesti jos kotiin on kertynyt tavaraa liikkumista haittaavalla tavalla tai paloturvattomiin paikkoihin kuten lieden lähelle tai saunaan, voi asiasta tehdä huoli-ilmoituksen tai ilmoituksen ilmeisestä palovaarasta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Omaishoitajaliiton sivuille on koottu lisää tietoa ja vinkkejä sivuille Arjen turvallisuus(avautuu uuteen ikkunaan) ja Kun läheinen sairastuu.(avautuu uuteen ikkunaan) 

Läheistään tukevien on mahdollista saada vertaistukea ja neuvoja omaishoitajayhdistyksistä. Niiden toimintaan ovat tervetulleita kaikki. 

Ihanaa ja turvallista joulua kaikille!