TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajille

Kuvitus: Hannamari Kovanen

”Riittämättömyyttä, onnea, suuttumusta, voimattomuutta, ylitsepursuavaa rakkautta. Tunnetta siitä, että on jollekin se elämän tärkein ja samaan aikaan vähäpätöinen yhteiskunnan ”normien” keskellä.

Tunteiden ristiriitaisuus on varmasti se suurin yllättäjä!”

Tunne voimavarasi -hankkeessa pyydettiin eri ikäisiä omaishoitajia kuvailemaan sitä, minkälaisia tunteita omaishoitajuus on heissä herättänyt, sekä minkälaisia hyviksi havaittuja tunteiden säätelykeinoja heillä on. Näitä kokemuksia on koottu vastikään julkaistuun ja maksuttomaan TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajille -kirjaseen.

Kirjanen sisältää tiiviissä muodossa pohdintaa mm. omaishoitajan eri rooleista, haastavista tilanteista sekä tunteista ja niiden säätelystä. Kirjasesta löytyy myös TunneVaaka®-mittari, jonka väittämien avulla voi arvioida omien voimavarojen sekä mieltä painavien huolten tasapainoa.

TunneVaaka® on ensisijaisesti tarkoitettu omaishoitajille, jotka kaipaavat tukea ja kokevat olevansa yksin hankalilta tuntuvien tunteiden kanssa. Kirjasesta hyötyvät myös omaishoitajien kanssa työskentelevät ammattilaiset ja vapaaehtoiset, jotka miettivät, miten ottaa herännyt huoli puheeksi omaishoitajan kanssa. TunneVaaka® on Maria Akatemiassa kehitetty ennaltaehkäisevän väkivaltatyön työväline, jota on sovellettu Tunne voimavarasi -hankkeessa omaishoitajien käyttöön.

Lisätietoa teemasta Tunne voimavarasi -hankkeen omilta nettisivuilta: www.tunnevoimavarasi.fi

Tunne voimavarasi on STEAn tukema kehittämishanke vuosille 2020–2022. Kyseessä on Miina Sillanpään Säätiön, Omaishoitajaliiton, Maria Akatemian ja Kuntoutussäätiön yhteishanke, jota koordinoi Miina Sillanpään Säätiö.