Teemaviikon pääjuhlassa puhutti omaishoidon yhteiskunnallinen merkitys

Oulun kaupungintalon juhlasali tarjosi komeat puitteet Valtakunnallisen omaishoitajien viikon pääjuhlalle. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN

Valtakunnallisen omaishoitajien viikon pääjuhla keräsi keskiviikkona satahenkisen yleisön Oulun kaupungintalon juhlasaliin. Useissa juhlan puheissa korostui omaishoidon yhteiskunnallinen tärkeys. Myös yhteistyön merkityksestä puhuttiin paljon.

Oulun seudun omaishoitajat ry:n puheenjohtaja Taina Pitkänen-Koli toivotti juhlakansan tervetulleeksi pääjuhlaan. Hän nostaa omaishoitajien asuinolot keskeiseksi tulevaisuuden kysymykseksi. Kodin olosuhteet ja kustannukset täytyvät olla kohdallaan.

”Kannattaa yhteisöllistä asumista. Se on onnistunut asumistapa, kun omasta korttelista löytyy palveluita”, Pitkänen-Koli kertoo.

 

Tänä vuonna 20-vuotista historiaansa juhliva Oulun seudun paikallisyhdistys on kasvattanut jäsenmääränsä 500 henkeen. Puheenjohtaja iloitsee hyvin toimivasta yhteistyöstä Oulun kaupungin kanssa.

Oulun seudun omaishoitajat ry:n puheenjohtaja Taina Pitkänen-Koli toivotti juhlakansan tervetulleeksi. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN

Oulun kaupungin tervehdyksen juhlaan toi valtuuston puheenjohtaja Juha Hänninen. Hän näkee omaishoidon tärkeänä yhteiskunnallisena kysymyksenä.

”Omaishoitajat tuovat suomalaiseen yhteiskuntaan toimivan järjestelmän, jota ohjaa lähimmäisenrakkaus. Tätä järjestelmää on yhteiskunnan vahvasti tuettava”, Hänninen toteaa.

Myös valtuuston puheenjohtaja pitää yhteistyötä paikallisyhdistyksen kanssa onnistuneena. Esimerkkinä yhteistyöstä ovat kahdesti vuodessa järjestettävät omaisraadit, joista kaupunki saa tietoa ja kehitysehdotuksia.

Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen piti juhlapuheen Oulussa. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN

Juhlapuheen pitänyt Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen kiitti liiton paikallisyhdistyksiä, jotka järjestävät satamäärin tapahtumia Valtakunnallisella omaishoitajien viikolla.

Toiminnanjohtaja pohtii, että omaishoito on rakkauden ja huolenpidon työtä perheenjäsenistä. Omaishoito on kuitenkin samalla yhteiskuntapolitiikan keskeinen kysymys.

”Omaishoidon kysymykset on nostettava politiikan ytimeen”, Tervonen linjaa Omaishoitajaliiton vaalitavoitteiden mukaisesti.

Väestön ikääntyminen kasvattaa myös hoivan tarpeita.

”Omaishoito voi kohdata ketä vain. Tilanteen syntymiseen ei voi itse vaikuttaa, mutta vastuun määrään pitää voida vaikuttaa, Tervonen katsoo.

Marja-Liisa Kerola kertoi kokemuksistaan miehensä omaishoitajana. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN

 

Kokemusasiantuntijan näkökulman juhlaan toi Marja-Liisa Kerola, joka on työskennellyt miehensä omaishoitajana. Valtiovallan tervehdyksen juhlaan antoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, joka esiintyi videokuvan välityksellä.

Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa (25.11.–2.12.) vietetään teemalla Näe, huomaa, kuule – omaishoidon monimuotoisuus. Viikon tapahtumakalenteri löytyy Omaishoitajaliiton verkkosivuilta.

Näyttelijä, laulaja Merja Larivaara esiintyi Oulun juhlassa. Hän myös juonsi tilaisuuden. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN