Päihteet omaishoitoperheissä -seminaari Helsingissä ja verkossa

Mitä tehdä, kun omaishoitajan päihteiden käyttö huolestuttaa? Miten auttaa ja tukea omaishoitoperhettä, jossa päihteet ovat haasteena? Miltä alkoholiriippuvuus tuntuu? Kaikenlaisesta päihteiden käytöstä puhumista on hyvä lisätä, myös omaishoidon yhteydessä. Kuppi nurin -hankkeen seminaarissa kuullaan puheenvuoroja päihteiden puheeksi ottamisesta sekä omaishoitajien tunteista ja tuen tarpeista. Lisäksi sukelletaan päihteiden käyttäjien ja omaisten elämään dokumentaarisen musiikkiteatterin kautta.

Maksuton seminaari on tarkoitettu omaishoitoperheitä kohtaaville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja yhdistystoimijoille, omaishoitajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Seminaari on osittain seurattavissa verkossa.

Ohjelma

9.00 Aamukahvia tarjolla

9.30 Tervetuloa! Kaisa Parviainen, kehittämispäällikkö, Omaishoitajaliitto ry

9.40 Miten otan päihteet puheeksi motivoivalla tavalla? Markus Partanen, avohoitopalveluiden ylilääkäri, A-klinikka Oy

10.20 Miten toimia, kun herää huoli omaishoitajan päihteiden käytöstä? Elina Koponen, koordinaattori ja Christa Ahonen, suunnittelija, Kuppi nurin -hanke, Omaishoitajaliitto ry

11.00 Tauko

11.15 Miksi some, sketsit ja arkipuhe on täynnä alkoholiviestejä, mutta juomisesta suoraan puhuminen on silti vaikeaa? Ani Kellomäki, toimittaja, tietokirjailija

12.00 Lounas (omakustanteinen)

13.00 Tutkittua tietoa päihdeomaisten mielen hyvinvoinnista – ja miten sitä voidaan vahvistaa Sari Jurvansuu, tutkija, A-klinikkasäätiö, Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma (MIPA 2.0)

Verkkolähetys päättyy tähän

13.30 Kokemuksia huolesta, vastuusta ja rakkaudesta Anna-Liisa, Kati, Marjo-Riitta ja Tuula. Keskustelua vetää Ani Kellomäki.

14.15 Kahvitauko

14.40 Juhlan jälkeen. Lauluja ja tositarinoita alkoholismista. Elina Ylisuvanto, näyttelijä ja Päivi Federley, pianisti

15.45 Loppukeskustelu

16.00 Seminaari päättyy, hyvää kotimatkaa!

Seminaarin ohjelma (pdf)

Ilmoittautuminen* sekä paikan päälle että etäseurantaa varten 16.11.2020 mennessä linkistä:

https://link.webropolsurveys.com/S/BA9823242AF7A80D

Lisätietoja:

Elina Koponen, koordinaattori
elina.koponen(at)omaishoitajat.fi, p. 020 7806 589

Christa Ahonen, suunnitelija
christa.ahonen(at)omaishoitajat.fi, p. 020 7806 515

 

*Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli osallistumista ei peruta, voidaan ilmoittautuneelta periä tarjoilukustan-nukset tai toimistokuluina vähintään 20 €. Sairastumisesta johtuvissa peruutuksissa maksua ei peritä. Toi-sen henkilön voi vaihtaa tilalle. Peruutukset ohjelmassa ilmoitetulle henkilölle.