Yhteiset askeleet -tanssiteos

Tanssiryhmä Eduskuntatalon portailla
Yhteiset askeleet -tanssiteos kuva: Katrina Murto
”Kaikkia pilareita ei ole tehty kivestä”

Yhteiset askeleet -tanssiteos näkyy Omaishoitoparlamentissa ja kulkee myös Helsingin keskustassa tanssijoiden eri kokoonpanoissa 6.10.2021. Esitys ottaa kantaa omaishoidon merkitykseen ja ulottuvuuksiin taiteen keinoin.

– Kaikki me kannattelemme toisiamme eri tavoin elämässä eri hetkillä, otamme vastuuta toistemme arjesta, tuemme, autamme, esityksen taiteellisesta kokonaisuudesta vastaava Anna Maria Myllymäki sanoo. Tämä kannattelu ja tuki muuntuu tanssin kielellä konkreettiseksi painon kannatteluksi.

Tanssissa samat lainalaisuudet kuin elämässäkin tulevat näkyville: jos painoa on liikaa ja liian kauan, käy se raskaaksi ja kannattelija uupuu; jos kannattelijoita on monta tai jopa koko yhteisö, on yhdessä tekeminen ja toisen tarpeisiin vastaaminen palkitsevaa, synnyttää viisautta ja voi olla jopa leikkisää.

 

 

Voiko taiteen keinoin tehdä ymmärrettäväksi selviytymisen, avun tarpeen ja merkityksellisyyden kokemuksia tai uupumuksen tunteita, jotka kuuluvat omaishoitajien arkeen? Voiko liikkeellä ilmaista jotakin viisaudesta, jota hoivavastuu opettaa? Miten kääntää arjessa eletty kokemus tanssin kielelle?

 

Omaishoidon taakka kasvaa ja kevenee tanssijoiden käsivarsilla

Yhteiset askeleet -tanssiteos tekee omaishoitajien uupumisesta näkyvää ja toi arjen tasapainoilun Helsingin kaduille ja eduskunnan portaille. Esitys on osa Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlaa.

Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen kysyi kesällä teoksen taiteelliselta johtajalta Anna Maria Myllymäeltä, tietäisikö tämä jotain sopivaa esitystä koronan vuoksi peruuntuneen ohjelman tilalle ulkotilaisuuteen, joka oli tarkoitus pitää Helsingin Paasikivenaukiolla.

– Innostuin ajatuksesta, että tanssin avulla tehdään näkyväksi omaishoitajien arjen haasteita. Kun ihmiset katsovat kehoja, liikkeen kautta välittyy moniulotteisesti paljon asioita, sanoo Myllymäki.

Lue STT:n tiedote

 

Tanssiteos nähtävissä tallenteena ja 6.10. Helsingin kaduilla

Tanssiteos huipentui Omaishoitajaliiton järjestämään Omaishoitoparlamenttiin, Bio Rexin lavalle. Esitys nähtävissä Omaishoitoparlamentti-tallenteesta kohdasta 2:33:46 alkaen.


Yhteiset askeleet- tanssiteoksen reitti keskiviikkona 6.10.2021

Tanssiteos starttasi kello 12.00 samanaikaisesti kolmesta paikasta:  Jätkäsaaren Selkämerenpuistosta,  Helsinki Biennaali Paviljongin läheisyydestä Kauppahallilta ja Rautatieasemalta. Esitys kulki mm. Sanomatalon, Esplanadin puiston ja Kansalaistorin kautta Lasipalatsin aukiolle ja Eduskuntatalolle.

Kello 12 Selkämeren puisto
12.10 Ruoholahden kanava
12.20 Ruoholahden metroasema
12.25 Metrovaunu
12.35 Rautatieaseman metroasema, Kompassitaso

Kello 12 Lyybekin laituri
12.10 Havis Amanda
12.15 Esplanadi
12.25 Keskuskatu
12.30 Aleksanterinkatu

Kello 12 Rautatieasema
12.10 Elielinaukio
12.20 Sanomatalon Mediatori
12.35 Kansalaistori

klo 12.45 Lasipalatsin aukio
klo 13.30 Eduskuntatalon portaat


Esityksessä tanssivat Otto Akkanen, Ilona Kenova, Mirva Mäkinen, Nadja Pärssinen,  Iiris Raipala ja Terhi Rasilo. Taiteellisesta kokonaisuudesta ja tuotannosta vastaa Anna Maria Myllymäki.

Puvustus R-Collection. Kuvat sivulla: Katarina Murto

 

Tanssiryhmä Eduskuntatalon portailla

Tanssiryhmä Eduskuntatalon portailla

Tanssiryhmä Eduskuntatalon portailla