Perhevapaauudistus pyrkii edistämään tasa-arvoa ja perheiden hyvinvointia

Meneillään olevassa Marinin hallituksen perhevapaauudistuksessa pyritään edistämään tasa-arvoa ja perheiden hyvinvointia. Uudistuksessa esitellään myös lyhyet työpoissaolot mahdollistava omaishoitovapaa uutena omaishoitajille tarkoitettuna joustona.

Vaikka miesten omaishoito on yleistynyt, on edelleen valtaosa omaishoitajista naisia. Siksi myös omaishoitovapaan käyttöönotossa tulee huomioida sukupuolten välinen tasa-arvo.

Ruotsissa jo aiemmin käytössä ollutta läheishoitovapaata käyttäneistä jopa 72 % on ollut naisia. Myös Suomessa omaishoitovapaan käyttäjistä odotetaan valtaosan olevan naisia.

Jos omaishoitovapaaseen ei sisällytetä saman kaltaista korvausta kuin Ruotsissa, heikentää uusi työvapaa epätasa-arvoisesti toimeentuloa perheissä. Sukupuolten tasa-arvoa voitaisiin edistää säätämällä omaishoitovapaaseen korvauksena sairausvakuutuksella katettu omaishoitoraha.

Kuuntele ministeri Thomas Blomqvistin, Aino-Kaisa Pekosen ja Tuula Haataisen keskustelua perjantaina 19.3. klo 11-12 suorassa lähetyksessä perhevapaauudistuksesta ja tasa-arvosta. Keskustelun teemana on erityisesti isien pitämät perhevapaat ja tasa-arvo. Lisätietoa stm.fi/perhevapaauudistus.

Äiti soittaa työntekijälle kesken kokouksen.

Julkaistu 18.3.2021