Pääkirjoitus: Liitosta luotettu asiantuntija ja arvostettu yhteistyökumppani

Anneli Kiljunen on Omaishoitajaliiton puheenjohtaja, kansanedustaja ja omaishoitaja.

On aikainen hämärä aamu ja olen kävelemässä töihin eduskuntaan. Mielessä ovat vielä tunnelmat Kuopion järjestöpäiviltä, olivathan ne minun viimeiseni Omaishoitajaliiton puheenjohtajana. On ollut paljon iloa, mutta myös haasteita ja vaikeitakin aikoja. Haikeaa tunnelmaa sävyttävät myös omat omaishoitokokemukset, jotka näinä vuosina ovat olleet tiiviisti läsnä arjessa.

Tulin mukaan Omaishoitajaliittoon vuonna 2006, silloisen puheenjohtajan Virpa Puiston toivomuksesta. Virpa oli vahva ja määrätietoinen ja hänen sydämensä paloi omaishoidolle.

Kun Virpa luopui tehtävästä, minut valittiin liiton puheenjohtajaksi vuonna 2009. Nuo kolme vuotta olivat hyviä oppivuosia. Myös oma asiantuntemukseni omaishoidosta vahvistui, mikä helpotti puheenjohtajan tehtävän vastaanottoa ja hoitoa.

Omaishoidon kansallinen kehittämisohjelma täytyy päivittää

Muistan, kun vuonna 2008 olimme suurella joukolla eduskunnan edustalla mielenosoituksessa vaatimassa vahvempaa oikeutta omaishoitajille. Olimme saaneet oikeusasiamieheltä vastauksen omaishoitajien oikeusturvasta: Omaishoitajilla ei ole juridista oikeusturvaa – me olemme lainsuojattomia.

Valitettavasti tilanne ei ole tästä paljon korjaantunut. Vuonna 2011 oli tiukat hallitusneuvottelut, jolloin saimme omat tärkeät kirjaukset hallitusohjelmaan. Tämän lisäksi liittomme vaatimuksesta ministeriössä käynnistettiin omaishoidon kansallinen kehittämisohjelma. Ohjelmatyön asiantuntijasihteeriksi valittiin Merja Salanko-Vuorela ja minut liittomme edustajaksi. Tämä oli ensiarvoisen tärkeä omaishoidon kannalta, sillä kansallinen omaishoidon ohjelma kokosi liittomme lisäksi muita järjestöjä, ministeriöitä, tutkimuslaitoksia, Kuntaliiton, THL:n jne. yhteen pohtimaan omaishoidon tilaa.

Työryhmä teki kehittämisohjelman, jota on hyödynnetty vielä tänä vuonnakin. Ohjelman myötä omaishoidosta puhuttiin paljon, minkä seurauksena valtion rahoitusta lisättiin ja tehtiin parannuksia, kuten omaishoitajien oikeus terveystarkastuksiin.

Ohjelma tuli tutuksi ja sitä hyödynnettiin myös nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa, lainsäädäntöä parannettiin ja omaishoitoon liittyviä kärkihankkeita vietiin eri puolille Suomea. Nyt on tärkeää, että ohjelma päivitetään ja sen sisältöä hyödynnetään sosiaaliturvauudistuksessa.

Omaishoito säilyy minussa

Liittomme toiminta on kehittynyt valtavasti, henkilöstö on vuosien varrella vaihtunut, asiantuntijuutta on vahvistettu ja eri toimintojen ja hankkeiden seurauksena olemme saaneet uskottavuutta sekä parannettua edunvalvontaa ja asiantuntija-asemaa mm. ministeriössä ja eduskunnassa. Liitto otetaan vakavasti, meitä halutaan kuulla ja meihin päin halutaan verkottua entistä useammin. Siltä osin tulevaisuus näyttää paremmalta.

Nyt on hyvä aika siirtyä sivummalle. Olen onnellinen ajasta Omaishoitajaliitossa. Olen oppinut todella paljon ja minulla on ollut onni tutustua upeisiin ihmisiin.

Nämä vuodet ovat olleet minulle tärkeitä. Mietin monesti, onko tämä ollut sattumaa, sillä äitini oli omaishoitaja, kun tulin liiton toimintaan mukaan. Tämän jälkeen olen ollut itse omaishoitaja kolmelle eri ihmiselle: pojalleni ja tämän jälkeen kahdelle läheiselleni. Omaishoitosuhteet päättyivät viime syksynä, mutta omaishoito tulee olemaan arkeani myös tulevaisuudessa – kuten niin monen muunkin ihmisen.

Haluan kiittää kaikkia näistä mahtavista vuosista. Muistetaan pitää itsestämme huolta, näin jaksamme pitää huolta myös läheisistämme.

Lämmöllä ja rakkaudella kiittäen

Anneli