Onko alkoholin käyttö omaishoitajan oma valinta?

Puoliso-omaishoitajan arki voi olla toisinaan raskasta. Tässä on tarina yhden ikääntyneen puoliso-omaishoitajan arjesta. Hoitavalta taholta tulee yhteydenotto, jossa nousee huoli omaishoitajan alkoholin käytöstä. Alkoholin pelätään vaarantavan hoidettavan hoidon ja kotona pärjäämisen omaishoitajan avun turvin. Miten voin tähän ammattilaisena puuttua?

Kotikäynnillä nostan asian esille. Suora kysymys: ”Miten kuvailette alkoholin käyttöänne?” Tämän jälkeen kaikki jähmettyvät. Hoidettava, muistisairas, ei osaa vastata kysymykseen. Omaishoitaja vähättelee asiaa, toteaa joskus yhden oluen ottavansa. Ei koe siitä mitään haittaa. Omaiset puolustavat tilannetta, joskus voi ottaa rentoutuakseen. Ammattilaisena en saa kiinni vastauksesta, voin vain epäillä ongelman olevan suurempi kuin mitä ääneen puhutaan. En pysty kuin nostamaan esiin asian haittapuolet ja huolen.

Tämän jälkeen jatkuu seuranta ja pohdinta. Ollaan aika ajoin yhteydessä, kysellään kuulumisia. Mitään merkittävää ei nouse esille. Kuitenkin muilla perheen kanssa työskentelevillä nousee uudelleen huoli alkoholin käytöstä ja tyhjien tölkkien määrästä kotona.

Valistus ei auta ja kotona ei asiaa koeta ongelmana. Oma valinta, sanoo joku. Onko näin? Jäljelle jää työntekijän huoli ja vastuu. Kyvyttömyys tehdä mitään asian eteen? Seurata sivusta, kuunnella, yrittää saada omaishoitaja näkemään alkoholin rooli elämässään ja alkoholin vaikutukset omaishoidon arjessa.

Pohtiva ammattilainen

 

Lue lisää: www.omaishoitajat.fi/kuppi-nurin