Omaishoitajaliiton chat-hankkeelle rahoitus  

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt koronavirustilanteeseen liittyvistä ylimääräisistä STEA-avustuksista vuodelle 2020. Ylimääräisessä hankehaussa myönnettiin avustusta Veikkaus-voittovaroista 106 järjestölle 109 avustuskohteeseen yhteensä viisi miljoonaa euroa. 

Omaishoitajaliitto sai 52 900 euron avustuksen neuvonta- ja tukichatin laajentamiseen ja vertaischatin käynnistämiseen omaishoitajien ja heidän perheiden arjessa selviytymisen tueksi.  

Omaischat toteutetaan kesä-joulukuussa ja vertaischat syys-joulukuussa 2020 Omaishoitajaliiton ja sen 28 jäsenyhdistyksen valtakunnallisena yhteistyönä. 

Chatit tarjoavat ohjausta ja tietoa sekä ohjaavat tarvittaessa keskusteluavun pariin. Omaischat on suunnattu omaishoitajille ja läheisistään vastuussa oleville henkilöille sekä heille, jotka voivat auttaa omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä välittämällä heille ajantasaista tietoa. Vertaischat on tarkoitettu omaishoitajille, mutta siihen voivat ottaa yhteyttä myös omaishoidettavat. 

Omaischatin neuvonnan tuottavat liiton ja yhdistysten ammattilaiset. Vertaischatissa toimivat yhdistysten koulutetut vapaaehtoiset. 

Chat on yksi kanava, jolla voimme auttaa monia tilanteessa, jossa koronakriisi ja rajoitussuositukset aiheuttavat epävarmuutta ja myös palveluiden saannin vaikeuksia omaishoitajille. Omaishoitoyhteisö toimii hankkeessa uudella tavalla digitaalisesti. Samalla suuri joukko kehittää yhdessä neuvonnan osaamistaan, niin ammattilaiset kuin vapaaehtoiset riippumatta siitä, missä kukin fyysisesti on”, toteaa toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen 

Liitto ja mukana olevat 28 jäsenyhdistystiedottavat chatin kesällä laajenevasta aukiolosta, kun hanke on käynnistetty kesäkuussa. 

Sosiaali- ja terveysministeriön uutinen ylimääräisestä valtionavustuksesta

 

Julkaistu 29.5.2020