Maakuntapäivä tarjosi kokemus- ja tutkimustietoa

Uudenmaan omaishoidon maakuntapäivä keräsi satahenkisen yleisön. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN

Uudenmaan omaishoidon maakuntapäivä keräsi satahenkisen yleisön Seurakuntien talolle Helsinkiin. Ohjelmassa oli tuoretta tutkimustietoa sekä kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja.

Minna Mäenpää ja Johanna Kähärä-Laitinen Hiiden seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä toivat maakuntapäivään lapsen omaishoitajan näkökulmaa. He alleviivaavat, että sote-uudistuksessa ja omaishoitajien tuessa tulisi ottaa huomioon koko omaishoitoperheen tilanne ja tarpeet.

Mäenpää ja Kähärä-Laitinen muistuttavat, että parisuhde ja työnteko ovat omaishoitajalle voimavaroja, joiden tukeminen parantaa koko perheen hyvinvointia. Lapsen oikeuksien päivän hengessä he toivovat, että lapsia ja heidän perheitään kuunnellaan entistä paremmin.

Johanna Kähärä-Laitinen ja Minna Mäenpää kertoivat lapsen omaishoitajan arjesta. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteutti syys-lokakuussa omais- ja perhehoidon kyselyn kunnille ja kuntayhtymille. Tulokset julkaistaan ennen joulua, mutta maistiaisia saatiin jo maakuntapäivässä, jossa aiheesta kertoi tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa.

Uudenmaan omaishoidon maakuntapäivän muita teemoja olivat muun muassa omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittaminen, ehdotukset Uudenmaan omaishoidon toimintaohjeeksi, Etelä-Savon Ossi -hankkeen kokemukset sekä Uudenmaan I&O -kärkihanke.

THL:n tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa kertoi omaishoitokyselystä, jonka tulokset julkaistaan loppuvuoden aikana. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN