Omaishoitajien lukupiiri

Omaishoitajien lukupiiri tarjoaa kimmokkeita monenlaiseen kirjallisuuskeskusteluun. Omaishoitajat voivat tulla mukaan valtakunnallisessa Facebook-ryhmässä ja paikallisyhdistysten tapaamisissa. Verkkosivulta voi jakaa ja ladata helposti tulostettavan version kuukauden kirjan esittelystä. Omaishoitajien lukupiiriä isännöi vapaa toimittaja Ari Liimatainen.

Toukokuun kuukauden kirja

Antti Tuuri, Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä

Antti Tuurin kirjan Mies kuin pantteri kansi”Tapasin Wahlroosin ensimmäisen kerran syksyllä 1964, kun hän oli yhdeksänvuotias. Itse olin kahdenkymmenen. –  En ollut aikaisemmin nähnyt ketään, jolla oli Downin oireyhtymä, nimityskin yleistyi vasta noihin aikoihin. Oireyhtymää sanottiin vielä myös mongolismiksi ja Down-ihmisiä mongoloideiksi.”

Kirjailija Antti Tuuri tunnetaan Etelä-Pohjanmaata ja siirtolaisuutta kuvaavista teoksistaan, mutta uusi teos Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä (Otava 2022) on koskettava kuvaus kehitysvammaisen Jukka Jalmari Wahlroosin elämänvaiheista.

Tuuri on seurannut läheltä Wahlroosin elämää yli viiden vuosikymmenen ajan ja toimii tämän edunvalvojana. Kirja on paitsi tärkeä puheenvuoro ihmisyydestä ja Down-ihmisten oikeuksista myös humoristinen kuvaus elämänmittaisesta ystävyydestä.

Antti Tuuri
Antti Tuuri Kuva: Jouni Harala, Otava

Kun Wahlroos syntyi vuonna 1955, lääkäri suositteli pojan antamista jo vauvana hoitolaitokseen, ettei tämä pilaisi perheen elämää. Vanhemmat päättivät kuitenkin toisin. Wahlroos sai kasvaa kotona rakkauden ja huolenpidon ympäröimänä ja käydä erityiskoulua. Aikuisena Wahlroos kutoi monet hienot matot ja ryijyt suojatyöpaikassa. Nyt on eläkepäivien aika ja uudet haasteet.

Keskustelunaiheita
  • Millaisia tunteita ja muistoja Mies kuin pantteri herättää?
  • Mitä ajatuksia kirjassa kerrottu Down-ihmisten historia synnyttää?
  • Toteutuvatko ihmisarvo ja vammaisten oikeudet nyky-yhteiskunnassa?
  • Millainen ihminen on älykäs? Kuka on älykäs?
  • Mikä tekee Wahlroosista tärkeän ihmisen?

Kirjaesittelyn tulostettava versio

Kirjavinkkari

Mikkelin lukupiirin jäseniä ryhmäkuvassa.
Arja Haikarainen, Tiina Saukkoinen-Ruskela ja Aino Rantalainen vinkkaavat lukemistaan kirjoista Omatorilla Mikkelissä.

Mikkelin seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n lukupiiri suosittelee Kirsi Hiilamon ja Heli Pruukin tietokirjaa Aina tytär, aina äiti – Aikuisen naisen suhde äitiin (Kirjapaja 2021).

Suhde omaan äitiin on yksi elämän keskeisimpiä ihmissuhteita. Se askarruttaa ja vaikuttaa elämään, vaikka joskus tahtoisimme muuta väittää. Millaista on äidin valta ja kuinka se näkyy tyttären elämässä? Miksi suhde äitiin on hyvässä ja pahassa niin erityinen? Kuinka irtautua, ymmärtää ja pysyä lähellä?

Mikkelin lukupiirissä kirjasta on riittänyt paljon keskustelua ja se on koskettanut jokaista tavalla tai toisella. Lukupiiriläisten mielestä Aina tytär, aina äiti on erittäin hyvä tietopaketti äidin ja tyttären välisestä vuorovaikutuksesta ilman, että siinä syyllistettäisiin ketään. Lopussa olevat kirjeet äideille ovat todella vaikuttavia. Lukijoiden kommentteja:

Aihe kiinnostaa kovasti, koska itselläni on erittäin iäkäs äiti, jolta olen alkanut kysellä asioita perheestämme, lapsuuden ajoista sekä isovanhemmistani ja suvusta äidin puolelta. Minulla on kolme muuta sisarusta, ja olemme huomanneet, että kullakin on oma käsitys lapsuudestamme ja äitimme suhtautumisesta meihin.

Kirja tuo mielestäni hyvin esiin, miten suuri vaikutus on sillä, miten äiti sinua lapsena katsoo. Pohdin paljon myös, mitä ja miten minä tyttärenä äidilleni viestitin.

Rankka kirja – piti aloittaa monta kertaa uudestaan, koska teksti herätti monenlaisia tunteita: harmistumisia välillä äidin ja välillä tyttären puolesta.

Ollako äiti vai ollako tytär? Siinä on paljon miettimistä. Itselleni tuli huoli äidin takia, koska hänen kuolemansa jälkeen siirtyivät huolet minun kannettaviksi muista sisaruksista.

Vertasin omaa suhdettani äitiini, sekä suhdettani omaan tyttäreeni.

Teki surumieliseksi ihmisten puolesta – en ollut uskoa, miten elämä voi toisilla mennä.

Kirja herätti paljon pohdintaa suhteessa kirjan henkilöihin.

Lukiessani huomasin, että äidilläni ja minulla oli samoja piirteitä sekä ulkonäössä että toiminnoissa. Ajattelimme asioista samalla tavalla, ja tämän saman huomasin myös itseni ja oman tyttäreni kanssa.

Meilläkin roolit vaihtuivat äidin vanhetessa, minusta tuli huolehtija ja äidistä avun tarvitsija.

Kirjassa tuli hyvin esille, miten jokainen äidin ja tyttären suhde on erilainen. Useissa tarinoissa mietin asioita omalta kohdaltani.

Voita kuukauden kirja omaksi!

Tule mukaan Omaishoitajien lukupiirin Facebook-ryhmään ja voita Antti Tuurin uutuuskirja Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä.

Arvomme kolme kirjaa kaikkien lukupiirin Facebook-ryhmän jäsenten kesken. Facebook ei ole osallisena arvonnassa. Liity ryhmään ja osallistut automaattisesti arvontaan osoitteessa www.facebook.com/groups/omaishoitajienlukupiiri

Kirja-arvontaan voi osallistua myös sähköpostitse ja postitse. Lähetä sähköposti osoitteeseen ari.liimatainen(at)geron.fi tai postia osoitteeseen Omaishoitajaliitto, Lukupiiri, Hämeentie 105 A 18, 00550 Helsinki.

Arvonta suoritetaan 31.5. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Huhtikuun kuukauden kirja: Eppu Nuotio, Leinikkimekko

Huhtikuun kuukauden kirja

Eppu Nuotio, Leinikkimekko

Eppu Nuotio: Leinikkimekko. Kirjan kansikuva.Leinikkimekko aloittaa Eppu Nuotion hyvän mielen dekkarisarjan. Ensimmäisessä osassa selvitellään lahjakkaan viulistitytön katoamista. Päähenkilönä mysteerejä ratkaisee puuseppä Raakel Oksa.

Intohimoisen käsityöläisen remonttikohteena on vanha kerrostalohuoneisto Helsingissä. Kun väliseinän rakenteista löytyy peltilaatikko, johon on talletettu katkaistu letti, leinikkimekko ja pala hartsia, paikan historia vie puusepän väistämättä mukanaan. Merkillinen löytö ei jätä Raakel Oksaa rauhaan.

Romaanin kerronta etenee kahdessa tasossa. Raakel Oksan tutkimuksiin alkaa kietoutua myös kainuulaisen Hilkka Lampisen tarina.

Lahjakas nuori viulisti matkustaa Kainuusta Helsinkiin Sibelius-Akatemian kesäkurssille vuonna 1960. Hän asettuu tätinsä asuntoon Töölöön ja unelmoi ihanasta vapaudesta pääkaupungissa.

Unelmien kesän ja ensirakkauden ylle laskeutuu kuitenkin pian synkkiä varjoja, eikä Hilkka Lampinen tunne oloaan enää turvalliseksi.

Kirjailija Eppu Nuotio
Eppu Nuotio. Kuva Liisa Valonen, Gummerus.

Mutta mistä on kyse? Ratkeaako mysteeri puuseppä Raakel Oksan tutkimuksissa vuosikymmeniä myöhemmin?

Keskustelunaiheita
  • Mitä salaisuuksia kirjassa paljastuu? Mitä seurauksia tästä on eri henkilöille?
  • Millaisista asioista puhumista kirjan henkilöt välttelevät? Minkä takia?
  • Onko puhekulttuuri muuttunut vuosien saatossa? Voiko toiveensa tai salaisuutensa paljastaa jo helpommin kuin vaikkapa 1960-luvulla? Millaisen vaikutelman kirja herättää asiasta?

Kirjaesittelyn tulostettava versio

Kirjavinkkari

Helsingin keskustakirjasto Oodissa kokoontuu omaishoitajien kirjallisuuspiiri. Vapaaehtoistyöntekijä Pirjo Valaste suosittelee Anneli Kannon Rottien pyhimys -romaania, joka saavutti ryhmässä suuren suosion.

Hersyväjuonisessa kirjassa keskiaikainen kyläyhteisö kohtaa meren takaa tulevat maalarimestarit. Kirkko-maalareiden tavoite oli mittava: selittää kuvilla koko maailma, aina luomisesta viimeiseen tuomioon asti.

Samalla seurataan yhteisönsä hyljeksimän nuoren naisen kasvutarinaa taiteilijaksi ja pohditaan taiteen tekemisen ikiaikaisia merkityksiä.

Lähetä vinkki

Mikä kirja on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen? Mitä kirjaa suosittelet luettavaksi omaishoitajille? Tule lukupiirin Facebook-ryhmään tai lähetä postia.

Ota yhteyttä

Ari Liimatainen
ari.liimatainen(at)geron.fi
Liity omaishoitajien lukupiirin Facebook-ryhmään: facebook.com/groups/omaishoitajienlukupiiri
Postiosoite: Omaishoitajaliitto, Ari Liimatainen, Hämeentie 105 A 18, 00550 Helsinki

Hanke saa tukea Wihurin yhteisöpalkinto -rahastosta.