Omaishoitajaliitto 30 vuotta

Omaishoitoparlamentti – Omaishoidolla on merkitystä 6.10.2021

Parlamentissa omaishoitajat, päättäjät, tutkijat ja muut asiantuntijat hakevat vuoropuhelussa ratkaisuja arjen haasteisiin ja keskustelevat omaishoitajien asemasta yhteiskunnassa.

 

Tallenteeseen tulee tekstitys mahdollisimman pian. Omaishoitoparlamentin pdf-ohjelman linkki.

Omaishoitajaliiton antama julkilausuma Eduskuntatalon portailla nähtävissä tästä linkistä ja Yhteiset askeleet -tanssiteos nähtävissä tästä linkistä.

Tanssiesitys omaishoidosta

Tanssiryhmä Eduskuntatalon portailla
kuva: Katarina Murto

Yhteiset askeleet -tanssiesitys näkyy Omaishoitoparlamentissa ja kulkee myös Helsingin keskustassa tanssijoiden eri kokoonpanoissa 6.10. Esitys ottaa kantaa omaishoidon merkitykseen ja ulottuvuuksiin taiteen keinoin.

– Kaikki me kannattelemme toisiamme eri tavoin elämässä eri hetkillä, otamme vastuuta toistemme arjesta, tuemme, autamme, esityksen taiteellisesta kokonaisuudesta vastaava Anna Maria Myllymäki sanoo. Tämä kannattelu ja tuki muuntuu tanssin kielellä konkreettiseksi painon kannatteluksi.

Esityksessä tanssivat Otto Akkanen, Ilona Kenova, Mirva Mäkinen, Nadja Pärssinen,  Iiris Raipala ja Terhi Rasilo. Taiteellisesta kokonaisuudesta ja tuotannosta vastaa Anna Maria Myllymäki. Puvustus R-Collection.

Esityksistä välitetään livekuvausta liiton viestintäkanavilla 6.10.2021. Osa tallenteista jää katsottavaksi Omaishoitajaliiton sivuille ja sosiaalisen median kanaville.

Lue lisää tanssiteoksesta

Omaishoito eilen, tänään ja huomenna -dokumenttivideo

 

Omaishoito eilen, tänään ja huomenna -dokumenttivideolla liiton perustajajäsenet presidentti Tarja Halonen ja ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja sekä muut haastateltavat, kuten professori Teppo Kröger, puhemies Anu Vehviläinen ja liiton puheenjohtaja Sari Raassina pohtivat omaishoidon kysymyksiä ja tulevaisuutta dokumentissa. Lisäksi kuvataan neljää omaishoitotilannetta ja niissä elävien omaishoitajien pohdintoja omaishoitajuudesta.

Dokumentin tuotti Tapani Romppainen. Haastattelijana toimii Andrea Lorenz-Wende.  Dokumentti on katsottavissa tästä linkistä myös Youtube-kanavalla. Dokumenttiin on mahdollista valita ruotsinkielinen tekstitys. Video on tekstitetty saavutettavuusvaatimusten mukaisesti.

Lähellä -lehdessä 1 / 2021 julkaistiin historiakatsaus liiton toimintaan. Lehteä pääset lukemaan tästä linkistä.

 

TV-juhlajumalanpalvelus, Kangasalan kirkko 29.8.

Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuoden TV-juhlajumalanpalvelus, Kangasalan kirkossa 29.8. järjestettiin yhteistyössä Tampereen hiippakunnan, Pirkanmaan Omaishoitajien, Tampereen Seudun Omaishoitajien ja Omaishoitajaliiton kanssa. Yhdistystoimijat lukivat messussa päivän raamatuntekstit ja valmistelivat  esiruokoukset messuun. YLE televisioi jumalanpalveluksen, katsottavissa vuoden ajan Yle Areenassa

Messun musiikissa lauluyhtye Valkea, Matti Huomo, urut sekä kanttorina Jukka Heroja. Saarna Kari Mikkonen, liturgina Elina Oksanen. Kolehti: Tampereen Seudun Omaishoitajat ry:lle ja Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI:lle. Päivän tekstien ja rukousten lukijoina yhdistysten toimijat Tuija Seppänen, Aarre Alanen, Pirjo Pietilä ja Veikko Vepsäläinen.

 

Liiton 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumia:

  • Liiton ja jäsenyhdistysten synttärikahvit verkossa 20.5.
  • Juhlajumalanpalvelus, Kangasalan kirkko 29.8. Lue lisää. Katsottavissa vuoden areena.yle.fi.
  • Omaishoitoparlamentti Euroopan omaishoitajien päivänä 6.10., katsottavissa verkossa.
  • Järjestöpäivät ja syyskokous 6.–7.10. yhdistysten edustajille.
  • Valtakunnallinen omaishoitajien viikko ja Kirkkopyhä 21.–28.11.
  • Valtakunnallisen omaishoitajien viikon juhla Kuopiossa 25.11., katsottavissa verkossa.
  • Omaishoitajien voimalaulut -toivekonsertit yhteistyössä: Järviradio 18.11. klo 18-21 ja Radio Pooki 22.11. klo 18-20. Lue lisää

 

Omaishoitajaliiton historian materiaaleja:

Omaishoitajaliiton hallituksen jäsenet vuodesta 1991, pdf

Omaishoitajaliitto 20v. historiikki 2011, pdf

Omaishoitajaliitto 15v. historiikki 2006, pdf