Liitto 30 vuotta – Onneksi on Omaishoitoyhteisö

Omaishoitoparlamentti – Omaishoidolla on merkitystä 6.10.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Omaishoitajaliiton juhlavuoden päätapahtuma Omaishoitoparlamenttia 6.10. klo 13.00 – 16.00 verkkolähetyksenä! Tapahtumassa omaishoitajat ja päättäjät vuoropuhelussa hakevat ratkaisuja arjen haasteisiin.

Omaishoitoparlamentti on kaikille avoin eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Katsojanlinkki avautuu tälle sivulle 6.10. klo 12.
Ennen ohjelman alkua klo 12-13 on näkyvillä tietoa Omaishoitajaliiton vaikuttamistavoitteista ja muistoja 30 -vuotiselta taipaleelta. Parlamentista tulee myös tallenne verkkosivuille.

Ohjelma

Omaishoitoparlamentin ohjelman linkki.

Parlamentin avaa peruspalveluministeri Krista Kiuru ja tervehdyksen tuo Eurocarersin toiminnanjohtaja  Stecy Yghemonos. Omaishoidon ja läheishoivan aseman ja tukimuotojen kehityskulkuja tarkastelee OTT Laura Kalliomaa-Puha.

Keskustelemassa myös omaishoitajia, sekä kansanedustajat Merja Kyllönen ja Mia Laiho, SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Sari Jokinen sekä Ida Nummelin STTK:lta. Omaishoitaja-asiantuntijat ovat Eero-Veikko Niemi, Tuija Seppänen, Saara Huovinen ja Minna Mäenpää.

Ohjelmassa nähdään myös tuottaja Anna Maria Myllymäen kokoama Yhteiset -askeleet -tanssiesitys, joka pohtii sitä, kuka kannattelee ketäkin yhteiskunnassamme.

Tilaisuuden juontaa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.

Tanssiesitys omaishoidosta

Neljä tanssijaa pitelevät molemmin käsin Edsukuntatalon pylvästä.
Kuva: Emmi Liinpää

Yhteiset askeleet -tanssiesitys nähdään Omaishoitoparlamentissa ja videotallenne on syksyn aikana nähtävissä Omaishoitajaliiton sivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Esityksessä tanssivat Iiris Raipala, Otto Akkanen, Ilona Kenova, Nadja Pärssinen ja Terhi Raisio. Taiteellisesta kokonaisuudesta ja tuotannosta vastaa Anna Maria Myllymäki.

 

 

Omaishoito eilen, tänään ja huomenna -dokumenttivideo

 

Omaishoito eilen, tänään ja huomenna -dokumenttivideolla liiton perustajajäsenet presidentti Tarja Halonen ja ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja sekä muut haastateltavat, kuten professori Teppo Kröger, puhemies Anu Vehviläinen ja liiton puheenjohtaja Sari Raassina pohtivat omaishoidon kysymyksiä ja tulevaisuutta dokumentissa. Lisäksi kuvataan neljää omaishoitotilannetta ja niissä elävien omaishoitajien pohdintoja omaishoitajuudesta.

Dokumentin tuotti Tapani Romppainen. Haastattelijana toimii Andrea Lorenz-Wende.  Dokumentti on katsottavissa tästä linkistä myös Youtube-kanavalla. Dokumenttiin on mahdollista valita ruotsinkielinen tekstitys. Video on tekstitetty saavutettavuusvaatimusten mukaisesti.

Lähellä -lehdessä 1 / 2021 julkaistiin historiakatsaus liiton toimintaan. Lehteä pääset lukemaan tästä linkistä.

 

TV-juhlajumalanpalvelus, Kangasalan kirkko 29.8.

Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuoden TV-juhlajumalanpalvelus, Kangasalan kirkossa 29.8. järjestettiin yhteistyössä Tampereen hiippakunnan, Pirkanmaan Omaishoitajien, Tampereen Seudun Omaishoitajien ja Omaishoitajaliiton kanssa. Yhdistystoimijat lukivat messussa päivän raamatuntekstit ja valmistelivat  esiruokoukset messuun. YLE televisioi jumalanpalveluksen, katsottavissa vuoden ajan Yle Areenassa

Messun musiikissa lauluyhtye Valkea, Matti Huomo, urut sekä kanttorina Jukka Heroja. Saarna Kari Mikkonen, liturgina Elina Oksanen. Kolehti: Tampereen Seudun Omaishoitajat ry:lle ja Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI:lle. Päivän tekstien ja rukousten lukijoina yhdistysten toimijat Tuija Seppänen, Aarre Alanen, Pirjo Pietilä ja Veikko Vepsäläinen.

 

Liiton 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumia:

  • Liiton ja jäsenyhdistysten synttärikahvit verkossa 20.5.
  • Juhlajumalanpalvelus, Kangasalan kirkko 29.8. Lue lisää. Katsottavissa vuoden areena.yle.fi.
  • Omaishoitoparlamentti Euroopan omaishoitajien päivänä 6.10., katsottavissa verkossa.
  • Järjestöpäivät ja syyskokous 6.–7.10. yhdistysten edustajille.
  • Valtakunnallinen omaishoitajien viikko ja Kirkkopyhä 21.–28.11.
  • Valtakunnallisen omaishoitajien viikon juhla Kuopiossa 25.11., katsottavissa verkossa.
  • Omaishoitajien voimalaulut -toivekonsertit yhteistyössä: Järviradio 18.11. klo 18-21 ja Radio Pooki 22.11. klo 18-20. Lue lisää

 

Omaishoitajaliiton historian materiaaleja:

Perustamiskirja, Vanhusten Omaiset ja Läheiset ry, pdf

Omaishoitajaliiton hallituksen jäsenet vuodesta 1991, pdf

Omaishoitajaliitto 20v. historiikki 2011, pdf

Omaishoitajaliitto 15v. historiikki 2006, pdf