Jangsterit-hanke

Omaishoitajaliiton Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hankkeen (2016–2019) 
tavoitteena on kansainvälisten kokemusten ja yhteistyön pohjalta tunnistaa ja tavoittaa perheessään hoivatilanteessa olevia alle 18-vuotiaita Suomessa, tehdä alustava selvitys heidän tarpeistaan ja aloittaa tukitoiminnan kehittäminen. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee hanketta Veikkauksen tuotoilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun lapsuus on uhattuna, tarvitaan aikuisten tukea

Elämä tarjoaa meille monenlaista. Perheissä on sairautta, vammaisuutta, riippuvuuksia ja muita tuen tarpeita, jotka vaikuttavat myös lapsen elämään. Aina ei lähellä ole vastuun ottavaa aikuista, vaan arki rakentuu lapsen tai nuoren avun varaan.

Suomi on allekirjoittanut alle 18-vuotiaita koskevan YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen, jossa keskeistä on lapsen etu ja oikeus lapsuuteen. Kun lapsuus on uhattuna, tuen tarpeen tunnistaminen on ensimmäinen edellytys sen saamiseksi. Apu ja tuki ovat tarpeen, kun lapsen perheessä on kroonisia sairauksia, mielenterveysongelmia, vammaisuutta tai jokin riippuvuus.

Lasten ja nuorten suojeluun tarvitaan kaikkia aikuisia ihmisiä.

Nuoret omaishoitajat maailmalla

Useissa maissa tunnistetaan jo perheissään hoivatilanteissa elävät lapset ja nuoret, joita kutsutaan nimellä young carers.  He ovat ”alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka hoivaavat vanhempaansa tai muuta sukulaista tavallisimmin omassa kodissaan” (Saul Becker).

Ruotsissa heistä puhutaan nimellä barn som anhöriga eli lapset omaisina. Ruotsissa kaikista alle 18-vuotiaista

  • 17 %:lla on vanhempi, jolla on suuri riski sairastua psyykkisesti
  • 13 %:lla on vanhempi, jolla on vakava somaattinen sairaus
  • 7 %:lla on vanhempi, jota on hoidettu mielenterveyden sairauden tai päihderiippuvuuden takia.

Britanniassa ja Irlannissa on selvitetty, että 2–4 % kaikista alle 18-vuotiaista on nuoria omaishoitajia. Heille on myös useissa maissa kehitetty julkisia ja järjestöjen tukitoimia.

Kansainväliset tutkimukset osoittavat nuorten omaishoitajien olevan tilanteessa, jossa

  • heillä on rooleja ja tehtäviä, joista yleensä vastaavat työpaikoilla aikuiset, koulutetut ammattilaiset
  • heidän rooliinsa liittyy riskejä
  • he eivät saa palkkaa ja säästävät sen vuoksi merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon varoja
  • nuoren omaishoitajan rooli ei pääty täysi-ikäisyyteen.

Ajankohtaista Jangsterit-hankkeessa

Kysely espoolaisille rippikoululaisille kesällä 2018

Jangsterit-hanke toteuttaa yhteistyössä Espoon seurakuntayhtymän kanssa kesä–elokuussa kyselyn Espoon seurakuntien rippikouluihin osallistuville nuorille. Kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa alle 18-vuotiaista lapsista ja nuorista, jotka auttavat säännöllisesti sairasta, vammaista tai iäkästä perheenjäsentään tai muuta läheistään. Aihe on tärkeä, sillä lasten ja nuorten hoivavastuista tiedetään Suomessa toistaiseksi hyvin vähän. Asian tunnistamista tarvitaan, jotta oikein kohdennettua tukea osattaisiin kehittää heille ja heidän perheilleen.

Kysely toteutetaan sähköisenä ja vastaaminen tapahtuu omia älypuhelimia käyttäen rippikoulun aikana. Vastaaminen on vapaaehtoista, mutta jokainen vastaus on tärkeä. Kyselyssä ei kysytä vastaajan nimeä, syntymäaikaa, osoitetta tai muita tietoja, joista hänet voitaisiin tunnistaa. Kyselyyn osallistuville on tehty kirjallinen tiedote kyselyn tarkoituksesta. Kyselyn vastaajat voivat halutessaan osallistua arvontaan, jossa on palkintona elokuvalippuja.

Kyselyn tuloksista kerrotaan Jangsterit-hankkeesta tehtävässä raportissa, muissa julkaisuissa sekä erilaisissa tilaisuuksissa.

Lisätietoja kyselystä saa hankkeen koordinaattorilta.

Euroopan parlamentin omaishoidon intressiryhmä vaatii Euroopan unionin jäsenmaita tukemaan nuoria hoivaajia
Euroopan parlamentin omaishoidon intressiryhmän kokouksessa Brysselissä 6.3. kokemusasiantuntijoina toimivat entiset ja nykyiset nuoret hoivaajat kertoivat europarlamentaarikoille omista kokemuksistaan nuorina antamastaan hoivasta. Tilaisuudessa kuultiin myös tuoreinta tutkimustietoa nuorista hoivaajista. Puheenvuoron käytti myös entinen nuori hoivaaja Kirsi Hokkila Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä.
Lue uutinen intressiryhmän kokouksesta

”Every child has the right to…” -konferenssi Ruotsissa 29.–31.5.2017
Nuoriin omaishoitajiin keskittynyt kansainvälinen konferenssi ”Every child has the right to…” järjestettiin Malmössä. Konferenssissa kuultiin yli 160 puhujaa, mukana myös Suomesta Omaishoitajaliiton Jangsterit-projektin ja Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin Mieletön mahdollisuus -projektin yhteinen puheenvuoro.
Tutustu konferenssin materiaaliin.

Huolenkantajat – lapset ja nuoret hoivaajina -aamiaisseminaari ja työpaja järjestettiin Helsingissä 11.5. 2017.
Tutustu Huolenkantajat-seminaarin esityksiin. Seminaarin annista kerrotaan 30.11.2017 ilmestyvässä Lähellä-lehdessä 4/2017.

Haloo, onko ketään kuulolla?

”Elämässä tulee näköjään vastaan juttuja, joita ei todellakaan ole toivonu. Niin kuin vaikka se, että äiti tai isä sairastuu. Enkä tarkota nyt mitään perusflunssaa vaan jotain pahempaa. Tai auto töytäisee pikkusiskoo koulumatkalla eikä se pysty enää ikinä kävelemään tai vaihtamaan lempibarbinsa vaatteita kun kädetkään ei enää toimi. Niin kävi yhden mun kaverin perheessä.

Meillä isä on nykyään kotona, kun se ei enää pysty käymään töissä. Siihen sairauteen ei ole löytynyt ainakaan vielä sopivia lääkkeitä. Joinakin päivinä isä ei pääse sängystä ylös kun joka paikkaan koskee. Äiti painaa pitkää päivää töissä ja käy kotona kääntymässä.

Mä jeesaan monessa jutussa kun on noi pikkusetkin. Aamulla on tosi kiireistä kun pikkuveljiä pitää auttaa pesulla, pukemisessa ja syömisessä ja usein roudaan ne päiväkotiin. Onneks se on tässä lähellä. Sitten ravaan itse kouluun ja joskus on opettajilla tullut sanomista myöhästymisestä…”

But what can you do?

”Ymmärtäisköhän opet jos niille kertois miks tuli myöhässä.

Sitä paitsi, miks just meidän isän piti sairastua. Tuntuu tylsältä kun pitää usein jäädä kotiin kun kaverit tekee jotain kivaa. Välillä pelottaa, etenkin yöllä jos sattuu heräämään.

Mua kutsutaan Jazziksi (fanitan kaikkee musaa!) ja oon 13 v. Onko kellään muulla samantapasta tilannetta himassa kun mulla?”

 

Katso Kirsin tarina – video nuoresta hoivaajasta

Videolla Kirsi kertoo lapsuudestaan äitinsä hoivaajana.

Meet young carer Samuel – video lapsihoivaajasta

Samuel on 9-vuotias englantilaispoika, jonka äiti Sandra sairastui Samuelin ollessa kaksivuotias. Infarktin seurauksena Sandra saa jopa 10 lyhyttä aivoverenkierron kohtausta (TIA) päivässä. Samuel valvoo äitinsä vointia jatkuvasti ja hälyttää apua, jos kohtaus kestää yli viisi minuuttia.

Lue lisää Samuelista

What it’s like as a young carer looking after relatives

Englantilaisen kymmenvuotiaan Morganin äidillä on lihassairaus, joka vaikeuttaa hänen seisomistaan ja liikkumistaan. Morgan auttaa kotona monissa töissä, kuten siivoamisessa ja ruuanlaitossa. Morgania huolestuttaa se, pystyykö hän suoriutumaan koulusta hyvin, kun kotitöitä on paljon. Hän muistuttaa, ettei kenenkään nuoren hoivaajan pitäisi jäädä yksin miettimään huoliaan, vaan etsiä aikuinen, jolle kertoa asiasta.

Lue lisää Morganin elämästä ja katso video.

Fürsorgliche Kinder und Jugendliche

Sveitsin televisiossa 3.8.2016 esitetty sakasankielinen juttu kertoo 10-vuotiaasta Sarahista, joka avustaa ja hoivaa kroonisesti sairasta äitiään. Perheen isä on pitkiä aikoja töissä ulkomailla.

Katso saksankielinen video Sarahista.

Oletko nuori hoivaaja tai tunnetko sellaisen?

Jos olet nuori hoivaaja tai tunnet sellaisen tai sinua kiinnostavat nuoret hoivaajat ja liiton uusi projekti, ota yhteyttä. Kaikki asiaan liittyvä tieto ja mielipiteet ovat tärkeitä, jotta saamme tietoa nuorista hoivaajista ja voimme tukea heitä.

Avaa tulostettava Onko ketään kuulolla, Flyer

Lisätietoja ja yhteydenotot Malla Heino, puh. 020 7806 518 tai malla.heino@omaishoitajat.fi.