Omaishoitotiedote 2/2018

Omaishoitajaliiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta.

Tiedote on julkaistu 31.5.2018

Lue Lähellä-lehti 2/2018 selattavana näköislehtenä

Lähellä-lehti 2/2018 ilmestyi 31.5. Lehden teemoina ovat omaishoitajan uupumus ja hyvinvointia luonnosta.

Väsymys ja kova kuormitus ovat tuttuja lähes kaikissa omaishoitoperheissä. Lue asiantuntijajutusta, miten tunnistaa omaishoitajan uupumus ja vinkkaa omaishoitajalle apukeinoista, kuten lomista. Virkistäytymiseen löytyy vinkkejä myös toisesta teemajutusta, joka käsittelee luonnon hyvinvointivaikutuksia.

Lehdessä esitellään myös tuloksia Etelä-Savon omais- ja perhehoidon kärkihankkeesta sekä gradusta, jossa on tutkittu omaishoitoa koskevaa julkista keskustelua. Lisäksi Omaishoitajaliiton toiminnanjohtajan tehtävästä muualle siirtynyt Marja Tuomi summaa kirjoituksessaan omaishoitokentällä viiden vuoden aikana tapahtuneita muutoksia.

Selattavan näköislehden voit lukea osoitteessa https://omaishoitajat.fi/lahella-lehdet/.

Paperinen Lähellä-lehti postitetaan kuntiin. Mikäli haluatte siirtyä ekologiseen nettilehteen, ilmoitattehan siitä Paula Väisäselle paula.vaisanen@omaishoitajat.fi.

 

Maakuntapäivät omaishoidon parissa työskenteleville

Omaishoitajaliitto järjestää vuosina 2018 ja 2019 omaishoidon maakuntapäiviä. Niihin kutsutaan paikallisia omaishoidon parissa työskenteleviä, omaishoitojärjestöjen edustajia, maakunnan sote-toimijoita ja omaishoitajia keskustelemaan omaishoitokysymyksistä, jotta omaishoitajien tarpeet tulevat huomioiduksi sote- ja maakuntauudistuksessa.

Maakuntapäivillä on yhtenäinen ohjelmasisältö, mutta puheenvuoroja muokataan alueellisten tarpeiden mukaan. Myös muihin kuin oman maakunnan päiviin voi osallistua ja tulla kertomaan oman maakunnan hyvistä käytännöistä ja kuuntelemaan, miten muissa maakunnissa on edistytty omaishoidon kehittämisessä.

Syksyn maakuntapäivien aikataulu

19.9. Pohjois-Pohjanmaa, Ylivieska

4.10. Pirkanmaa, Tampere

26.11. Pohjois-Karjala, Joensuu

20.11. Uusimaa, Helsinki

Vuonna 2019 Lappi, Rovaniemi

 

Lue Lähellä 1/2018 -lehden juttu Omaishoidon maakuntapäivien sarja alkoi Kokkolasta.

 

Ovet-ohjaajakurssit

19.–20.9. Jyväskylässä, haku 30.8. mennessä

21.–22.11. Turussa, haku 1.11. mennessä

Maksullinen kurssi antaa tietoa Ovet-valmennuksen® sisällöstä ja työskentelymenetelmistä sekä perustietoa ryhmän ohjaamisesta.

Lisätietoja https://omaishoitajat.fi/tapahtumat/ tai kaisa.parviainen@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 512.

 

 

eOvet verkossa omaishoitajille 3.9.–1.10.2018

Omaishoitajille on tarjolla maksuton, verkossa tapahtuva ohjattu ryhmämuotoinen kurssi eOvet. Verkkokurssilla käsitellään omaishoitajuutta osana elämää, omia voimavaroja, yhteiskunnan tukimuotoja ja hoivatyön taitoja.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 20.8. mennessä https://omaishoitajat.fi/tapahtuma/eovet-kurssi-verkossa/

 

Vinkkaa omaishoitajalle lomista ja kuntoutuskursseista

Omaishoitajien tuetut lomat ja Kelan kuntoutuskurssit on tarkoitettu omaishoitajan jaksamisen tukemiseen. Lomalla omaishoitaja saa tauon arkeen, vertaistukea sekä asiantuntija-apua. Osa lomista on tarkoitettu omaishoitajalle ja hoidettavalle yhdessä.

Kelan kuntoutuskurssien tavoitteena on tukea omaishoitajan toimintakykyä ja kohentaa elämänlaatua. Kuntoutuskursseilla omaishoitajaa ohjataan löytämään keinoja oman kunnon ylläpitämiseen sekä välineitä oman jaksamisen tueksi.

Huom. Muutosten tuulia -pariloma omaishoitajille 5.–10.11.2018 Lapin Kuntoutuksesta Rovaniemeltä on jouduttu siirtämään Rokua Health & Spahan Rokualle. Ajankohta on sama. Hakuaika päättyy 5.8.2018.

Lisätietoja, hakuohjeet ja hakulomakkeet https://omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/lomat-ja-kuntoutus/  tai kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 533.

 

Kuppi nurin -hanke etsii kokemusasiantuntijoita ideoimaan tukimuotoja omaishoitoperheille, joissa päihteet ovat osa arkea

Kohtaatko työssäsi omaishoitoperheitä, joissa on ollut haitallista päihteidenkäyttöä? Vinkkaa omaishoitajalle kokemusasiantuntijaryhmistä!

Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hanke etsii kokemusasiantuntijaryhmiin omaishoitajia, joilla itsellä tai hoidettavalla läheisellä on tai on ollut haitallista päihteiden käyttöä, ja joilla on riittäviä voimavaroja sekä halua keskustella kokemuksistaan avoimesti ryhmässä.

Kokemusasiantuntijatyön tavoitteena on kehittää avun ja tuen muotoja, lisätä päihdetietoisuutta ja avointa keskustelua sekä vahvistaa omaishoitajien ääntä.

Ohjatut ryhmät käynnistyvät syksyllä 2018 ja ne kokoontuvat 2–4 kertaa vuodessa Helsingissä. Muualta Suomesta tuleville korvataan matkakulut. Työskentelystä maksetaan pieni palkkio.

Lisätietoja https://omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/liiton-toimintamuodot/kuppi-nurin-hanke/ tai elina.koponen@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 589.

 

Jangsterit-hankkeessa työskennellään nuorten hoivaajien tunnistamiseksi ja tavoittamiseksi

Omaishoitajaliiton Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hankkeessa (2016–2019) pyritään tunnistamaan ja tavoittamaan alle 18-vuotiaita, joilla on perheessään hoivavastuuta. Apu ja tuki ovat tarpeen, kun lapsen tai nuoren perheessä on kroonisia sairauksia, mielenterveysongelmia, vammaisuutta tai jokin riippuvuus.

Hankkeen tavoitteena on kansainvälisiä kokemuksia ja yhteistyötä hyödyntäen tehdä alustava selvitys nuorten hoivaajien tarpeista ja aloittaa tukitoiminnan kehittäminen. Entisille ja nykyisille nuorille hoivaajille eli ”jangstereille” on perustettu suljettu Facebook-ryhmä, jossa voi keskustella aiheesta (https://www.facebook.com/groups/jangsterit/). Ryhmää ylläpitävät vertaistukijat.

Jos tunnet nuoren hoivaajan tai haluat saada lisätietoa hankkeesta, ota yhteyttä: koordinaattori Malla Heino, puh. 020 7806 518 tai malla.heino@omaishoitajat.fi.

Lue lisää: https://omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/liiton-toimintamuodot/jangsterit-hanke/

 

Tulevia Omaishoitajaliiton tapahtumia

Vertaisryhmän ohjaajakoulutus 25.–26.9.2018, Kemi, ilmoittaudu 24.8. mennessä

Koulutuksessa osallistujat saavat perustietoa omaishoitajuudesta ja omaishoitotilanteeseen liittyvistä tukimuodoista, ryhmän ohjaamisesta, omaishoitoperheen kohtaamisesta sekä välineitä ryhmän kanssa toimimiseen. https://omaishoitajat.fi/tapahtuma/vertaisryhman-ohjaajakoulutus-kemi/

Lomaohjaajakoulutus 17.–18.10.2018, Tampere, ilmoittaudu 5.10. mennessä

Omaishoitajien voimavaroja pyritään tukemaan mm. järjestämällä omaishoitajille tuettuja lomia yhteistyössä lomajärjestön (Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry) kanssa. Lomaohjaajakoulutukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan lomaohjaajina Omaishoitajaliiton tai sen paikallisyhdistysten järjestämillä omaishoitajien tuetuilla lomilla. https://omaishoitajat.fi/tapahtuma/lomaohjaajakoulutus-17-18-10-2018-tampere/

Näe, huomaa, kuule – turvallinen hoito kotona -seminaari 25.10.2018, Turku, ilmoittaudu 9.10. mennessä

Seminaari on tarkoitettu kaikille omaistaan hoitaville ja heille, jotka työssään tai vapaaehtoisena toimiessaan kohtaavat omaishoitoperheitä. Seminaarissa on teemoina mm. lääkehoito, turvallinen liikkuminen ja tunteiden käsittely. https://omaishoitajat.fi/tapahtuma/nae-huomaa-kuule-turvallinen-hoito-kotona-seminaari-turku/

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 25.11.–2.12.2018

Viikon avaa valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä 25.11. ja pääjuhla järjestetään Oulussa 28.11. Liiton paikallisyhdistykset järjestävät teemaviikolla sekä yksin että yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa runsaasti tapahtumia eri puolilla Suomea. Tapahtumatietoja julkaistaan osoitteessa https://omaishoitajat.fi/tapahtuma/valtakunnallinen-omaishoitajien-viikko/.

Omaishoitajaliiton tapahtumakalenteri www.omaishoitajat.fi/tapahtumat

 

Vinkkaa paikallisyhdistyksestä asiakkaillesi

Omaishoitajaliiton paikallisyhdistysten jäsenet saavat paikallisyhdistyksen tarjoamat edut (esimerkiksi tietoa, vertaistukea ja virkistystä omaishoitajille), Lähellä-lehden (4 numeroa vuodessa), Palveluoppaan, Lomaoppaan, lakineuvontaa ennakkotapauksissa (ei-jäsenille maksullinen), vaihtuvia yhteistyökumppaneiden etuja ja mahdollisuuden hyödyntää Välittämö100-palvelun lahjoituksia.

Jäseniä voivat olla omaishoitajat ja muut läheiset sekä omaishoitajien asemasta kiinnostuneet kansalaiset ja ammattihenkilöt. Jäsenenä voi olla, vaikka ei saisi omaishoidon tukea. Myös entiset omaishoitajat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan.

Paikallisyhdistykset löytyvät osoitteesta www.omaishoitajat.fi/paikallisyhdistykset ja jäseneksi voi liittyä osoitteessa www.omaishoitajat.fi/jasenasiat. Vuonna 2018 jäsenmaksu on 25 €.

 

Hyödynnä Palveluopasta

Opas on suunnattu omaishoitajille sekä omaishoidon parissa työskenteleville ammattilaisille. Oppaan tarkoituksena on auttaa omaishoitajaa selvittämään, mikä tai millainen palvelu tai tuki olisi tarpeen omaishoitotilanteessa.

Palveluoppaan selattava versio

Palveluoppaan pdf-versio

 

 

 

Omaishoitajaliiton neuvontapuhelin palvelee omaishoitajia ja työntekijöitä

Omaishoitajaliiton valtakunnallinen omaishoidon neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15. Neuvontapuhelin on suljettu 2.–27.7.2018.

Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

 

 

Omaishoitajaliiton aluetyö tukee omaishoidon parissa työskenteleviä

Omaishoitajaliiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Ota yhteyttä, jos haluat tehdä yhteistyötä kanssamme. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.

Etelä-Suomen aluetoimisto: Annankatu 8, 24240 Salo

Aluevastaava Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568

Itä-Suomen aluetoimisto: Kuninkaankatu 23, 70100 Kuopio

Aluevastaava Sirpa-Sari Borg, puh. 020 7806 588

Länsi-Suomen aluetoimisto: Hämeenkatu 13 b, 4. krs., 33100 Tampere

Aluevastaava Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581

Pohjois-Suomen aluetoimisto: Sovionkatu 4–6, 92100 Raahe

Aluevastaava Sari Havela, puh. 020 7806 572

 

Suomen omaishoidon verkostossa on laaja-alaista asiantuntemusta

Suomen omaishoidon verkosto on perustettu vuonna 2005 ja siihen kuuluu 18 valtakunnallista järjestöä, säätiötä ja tutkimuslaitosta, jotka yhdessä vaikuttavat eri tavoin omaishoidon kehittämiseksi.

Omaishoito koskettaa kaikenikäisiä ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Verkosto yhdistää jäsenjärjestöt, joista jokainen tuo oman erityisosaamisensa omaishoitoperheiden aseman parantamiseksi.

Suomen omaishoidon verkosto toivottaa omaisten tukemisesta kiinnostuneet tahot tervetulleeksi mukaan toimintaan!

Verkosto kerää, tuottaa ja jakaa tietoa omaishoidosta yli ikä- ja diagnoosirajojen sekä järjestää yhteisiä tilaisuuksia. Verkosto myös seuraa lainsäädäntötyötä ja ottaa siihen kantaa. Valtakunnallisen toiminnan lisäksi verkostoon kuuluu alueellisia työryhmiä, jotka järjestävät omaishoitajille ja alan ammattilaisille toimintaa paikallisista tarpeista lähtien.

Kiinnostuitko? Lue lisää Suomen omaishoidon verkostosta osoitteessa https://omaishoidonverkosto.fi/ tai ota yhteyttä suunnittelija Jennamaria Lehtolaan, puh. 020 7806 590 tai jennamaria.lehtola@omaishoitajat.fi.

 

Tiedotteen tilaus, osoitteenmuutos ja peruutus

Tilaa maksuton omaishoitotiedote lähettämällä viesti ”tilaan omaishoitotiedotteen” sähköpostiosoitteeseen jennamaria.lehtola@omaishoitajat.fi. Saat sähköpostiisi viestin, kun uusi tiedote on luettavissa. Voit myös vinkata omaishoitotiedotteesta kollegallesi.

Voit antaa palautetta tiedotteesta, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua tiedotteen lähettämällä viestin sähköpostiosoitteeseen: jennamaria.lehtola@omaishoitajat.fi.

Tietosuoja-asetuksen mukainen seloste käsittelytoimista: https://omaishoitajat.fi/rekisteriselosteet/.