Kunnille tulossa lisärahaa omaishoitajien tukemiseen

Sanna Marinin hallitus esittää koronavirusepidemian jälkihoitoon 5,5 miljardin euron suuruista toimenpidekokonaisuutta.

Esitykseen kuuluu kunnille suunnattua tukea, jonka tarkoituksena on turvata peruspalvelujen järjestäminen ja helpottaa kuntien taloustilannetta.

Hallitus esittää kuntien valtionosuuksiin 60 miljoonaa euroa ikäihmisten palveluihin. Osana tätä kokonaisuutta tuetaan omaishoitoperheitä ja erityisesti omaishoitajia, sillä koronan aiheuttaman poikkeustilanteen aikana omaishoitajien tuki on vähentynyt ja hoitovastuu kasvanut.

Tukalat tilanteet on tunnistettu

”Omaishoitajaliitto pitää erinomaisena, että omaishoitajien tukalat tilanteet on tunnistettu ja valtio kohdentaa resursseja kunnille omaishoitajien tukemiseen”, Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen sanoo.

Tervonen perää systemaattisen tiedon keräämistä koronan vaikutuksista omaishoitoperheille. Omaishoitajilta kerätyn tiedon avulla voitaisiin tarkentaa, kuinka paljon kunnat tarvitsevat lisäapua omaishoidon tukemisessa.

Räätälöityä tukea poikkeusaikanakin

Suomen omaishoidon verkoston puheenjohtaja Jonna Skand pitää hienona, että omaishoitajien tukeen panostetaan.

”Omaishoitoperheitä pitää tukea aina ja varsinkin tällaisessa tilanteessa, jossa tukimuodot ovat kutistuneet joiltain perheiltä miltei olemattomiin”, Skand toteaa.

Hän muistuttaa, että omaishoitoperheiden tilanteet ovat erilaisia, joten tuen tulisi olla tarpeeseen räätälöityä myös korona-aikana.

Lisätalousarvioesitys annetaan eduskunnalle perjantaina 5.6, jolloin se julkaistaan osoitteessa budjetti.vm.fi.

 

Julkaistu 3.6.2020