Koronan viides aalto:
Monet omaishoitajat kokevat olonsa jälleen häkkilinnuiksi

Koronan viidennen aallon aiheuttama vaikea tilanne, erityisesti terveydenhuollon kuormitus, uhkaa kaatua osaltaan omaishoitajien niskaan, jos omaishoitoa tukevia palveluja, kuten päivätoimintaa ja vapaiden aikaista hoitoa rajoitetaan.

Koronan riski omaishoitoperheissä

Koronan aiheuttaman, elämää uhkaavan vakavan covid-19 -taudin riski on riskiryhmille muuta väestöä suurempi. Omaishoitajat joutuvat vastamaan terveysturvallisuudesta omaishoitoarjessaan erittäin tarkasti. On pidettävä huolta hoidettavasta ja itsestä. Omaishoitajan mahdollinen oma vakava sairastuminen saattaa pelottaa hoidettavan selviytymisen puolesta, jos sosiaalisia verkostoja perhepiirissä tai lähiyhteisössä ei ole apuna.

Omaishoitajayhdistykset tukevat

Omaishoitajayhdistykset tekevät merkittävää työtä: tukevat omaishoitajia monin tavoin ja tarjoavat virkistystä ja iloa itsensä kotiin kuin häkkilinnuiksi kokeville omaishoitajille ja omaishoitoperheille. Omaishoitajayhdistysten toiminnasta voi lukea lisää täältä.

Verkkoauttamisen lisäksi tarjolla on monenlaista tukea, apua ja toimintaa kuten soittorinkejä ja ulkoilutapahtumia. Yhdistysten työtä omaishoitajien tukemiseksi voi edistää myös rahalahjoituksin (Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2021/209, 2.3.2021)

Varovaiseen toiveikkuuteen voi olla perusteita, sillä monien asiantuntijoiden mukaan koronan viidennessä aallossa häämöttää pandemian loppu. Virologien mukaan koronavirus jäänee kiertämään ihmiskuntaan ja aiheuttanee ajoittain pienempiä epidemioita eri puolilla. Toivottavasti hallinta- ja hoitokeinot löytyvät ja korona saadaan maiden ja maanosien rajojen ylittävän tieteellisen tutkimuksen avulla tavallisen influenssan kaltaiseksi sairaudeksi.