Korona

Linkkejä selviytymisen tueksi

Tietoa koronasta

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta
Tietoa, toimintaohjeita ja materiaaleja koronaviruksesta ja siihen varautumisesta.

Omaolo.fi: Kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä digipalvelu
Sähköiseen Omaolo.fi -verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely.

Kela: Ajankohtaista koronatilanteesta
Tietoa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin, hakemusten käsittelyyn ja palveluihin.

Aluehallintovirasto: Usein kysytyt kysymykset korona virukseen liittyen

Valtioneuvosto: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta
Valtioneuvoston verkkosivustolle on koottu mm. hallituksen linjaukset ja tiedotustilaisuudet, ministeriöiden koronavirusaiheiset ajankohtaisaineistot sekä usein kysytyt kysymykset.

Sosten koronavirus-sivustot
Tietoa mm. eri järjestöjen tarjoamasta tuesta ja palveluista.

Ihmisoikeuskeskus: Vanhusten ja vammaisten henkilöiden oikeudet
Tietoa iäkkäiden ja vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta, tiedonsaannista ja viranomaisohjeista.

InfoFinland.fi: korona
Palveluun on koottu eri viranomaisten monikielisia materiaaleja koronaviruksesta ja epidemian vaikutuksista Suomessa. Tietoa on yli kymmenellä eri kielellä.

Selkokeskus: korona  
Tietoa koronaviruksesta selkokielellä ja kuvin tuettuna. Sivuilla on uutisia, tietoa koronasta ja apua koronaviruksen aiheuttamasta huolesta selviytymiseen.
Papunetin sivuille on koottu kuvilla tuettua tietoa, ohjeita ja keskustelusanastoa koronavirukseen liittyen.

Muistiliitto: Miten kertoa muistisairaalle koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta?

 

 


Omaishoitajaliiton yhdistysten tarjoama tuki

Yhteisö omaishoitajien tukena -kampanjassa 27.4.–15.5.2020 omaishoitoyhteisö kertoo tarjoamistaan tuen ja virkistyksen muodoista koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana. Yhdistysten tukemisen tapoja poikkeustilanteessa kerätään Yhteisö omaishoitajien tukena nettisivulle kampanjan aikana. Tuesta kerrotaan myös sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteilla #Omaishoitoyhteisö sekä #OmaishoitoKoskettaaJokaista. Tietoja yhdistysten toiminnasta jaetaan Omaishoitajaliiton Facebook-sivuilla kampanjan aikana. Jäsenyhdistysten yhteystiedot löytyvät liiton verkkosivuilta.

 

Neuvontapuhelimet

Valtakunnallinen neuvontapuhelin
Valtion yhteisestä puhelinneuvonnasta saa tietoa koronaviruksesta puhelimitse ja chatissa. Puhelinneuvonta on suunnattu ensisijassa heille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Chat-ikkuna on käytössä sivulla, kun asiakaspalvelijat ovat vastaamassa kysymyksiin.
Valtakunnallisen neuvontapuhelimen lisäksi kunnissa on omia neuvontapuhelimia.

Päivystysapu
Päivystysapu on sairaanhoitopiirien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu. Päivystysavussa auttavat terveydenhuollon ammattilaiset, jotka tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta paikallisten ohjeiden mukaisesti.

 


Kotona selviytyminen

Ruuan verkkokauppa- ja kuljetuspalvelut
Ruuan verkkokauppa ja -kuljetuspalveluiden kautta voi tilata ruokaa kotiin tai hakea lähimmästä noutopisteestä. Alle on listattu joitakin verkkoruokakauppoja esimerkinomaisesti.

K-ryhmän verkkoruokakauppa
Kauppakassi.com
Ruoka.net
S-ryhmän kauppojen verkkoruokakauppa

 

Lääkkeet 

Apteekki.fi 
Useat apteekit ovat aloittaneet lääkkeiden kotiinkuljetukset, joko omana toimintana tai yhdessä kunnan kanssa. Osa apteekeista kuljettaa lääkkeet autoon parkkipaikalle. Myös seurakunnat ja muut vapaaehtoiset tarjoavat myös asiointiapua.

Puolesta asiointi: Reseptilääkkeitä hankittaessa puolesta asioivalla pitää olla mukanaan potilaan Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä. Suomi.fi-palvelussa voi tehdä myös puolesta asioinnin valtuutuksen, katso täältä ohjevideo.

Lääkkeiden tilaaminen myös puhelimitse on pandemian ajan mahdollista, jos puolesta asiointi tai verkkoasiointi ei ole mahdollista. Apteekit palvelevat mahdollisuuksien mukaan puhelimitse ja järjestävät kotiinkuljetuksia.

Yliopiston apteekki
Maksuton toimitus eripuolille Suomea, myös reseptilääkkeiden toimitus.

Muuta
Posti: usein kysyttyä koronasta

 


Korona ja työelämä

Koronakysymyksiä: lakimies vastaa
Kehitysvammaisten Tukiliiton lakineuvonta kokoaa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

SAK: Miten koronavirus vaikuttaa työelämään?
EK: Koronasivusto

 


Psyykkinen tuki ja jaksaminen

Suomen Mielenterveys ry MIELI on listannut sivuilleen neuvoja ja tukea koronaviruksen aiheuttamaan huoleen:

Muistiliiton tukipuhelimet:

Mielenterveyden keskusliiton verkko- ja puhelinpalvelut
Mielenterveyden keskusliitto palvelee verkossa ja puhelimitse joka arkipäivä. Puhelimitse on tarjolla mielenterveysneuvontaa, sosiaalineuvontaa ja oikeusneuvontaa. Myös chat ja ryhmächat ovat käytössä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Lasten ja nuorten puhelin

SOS-Lapsikylä Apuu-chat

Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa
PuhEet (Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunta) on koonnut sivuilleen listan eri auttamistahoista.

Tukinet
Tukinetin teemojen kautta voit tutustua sinua koskettaviin aiheisiin, osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön.

Mielenterveystalo.fi
Terveyskylän Mielenterveystalosta löytyy tietoa, omahoito-ohjelmia ja op​paita. Mielenterveystaloon on nyt avattu koronavirukseen liittyvä osio, josta löytyy tietoa ja apua mm. huolen ja epävarmuuden sietämiseen.

Terveyskylän koronabotti: psyykkinen tuki 
Koronabotti on kysely, joka ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä. Kyselyssä myös psyykkisen tuen osio.

Omaishoitajaliitto: Kuppi nurin -hankkeen oppaat
Omaishoitaja, pohditko omaa alkoholin käyttöäsi tai huolestuttaako hoidettavan läheisesi päihteiden käyttö? Tutustu Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeen oppaisiin.

Peluuri
Peluuri tarjoaa apua peliongelmiin sekä tuottaa ja välittää tietoa pelihaitoista.

 Poimintoja m
ielenvirkistykseen

Vinkkilista – Pidetään huolta ikäihmisistä
Vanhustyön keskusliitto on koonnut vinkkilistaa, mitä voit tehdä ikäihmisten hyväksi etänä ilman nettiä ja digilaitteita.

Ikäopisto – Mielen hyvinvoinnin taitopankki
Tietoa ja tehtäviä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Kirjastot ja museot

Valtakunnallinen e-kirjasto
eKirjasto tarjoaa yleisten kirjastojen e-aineistoja. Osa niistä on vapaasti käytettävissä, osan käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän PIN-koodin.

HS: Kirjallisuus
Helsingin Sanomien artikkeliin on koottu sivuja, joista löytyy maksuttomia e-kirjoja. Jutussa on myös kymmenen toimittajan kirjasuosituksia.

Finna.fi-palvelu
Finna.fi-palveluun on koottu arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaalisia sisältöjä. Palvelussa on mm. lähes 300 kotimaista pitkää elokuvaa vuosilta 1913-1990. Elokuvia pääset selaamaan täältä

Helsinkikuvia.fi
Helsinki-aiheisia valokuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista

Kotisohvalta museoon
Sellon kirjastossa Espoossa on kerätty makupaloja museoista, joihin pääsee tutustumaan virtuaalisesti, kotisohvalta.

Googlen Arts & Culture -palvelu
Googlen palvelussa on yli 1 200 museota, joiden kokoelmiin pääsee tutustumaan virtuaalisesti. Mukana on esimerkiksi Guggenheim New Yorkista, British Museum Lontoosta ja Van Gogh -museo Amsterdamista. Suomesta mukana on mm. Ateneum. Museoita voi selailla vaikkapa taiteilijan, alueen, tyylisuunnan, materiaalin tai aikakauden mukaan.

Musiikki ja radio

Radion sinfoniaorkesterin (RSO) konsertit 
Yle välittää RSO:n konsertit radion, television ja verkon kautta koko Suomeen ja ympäri maailmaa.

Stage24
Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämöllä voi katsoa ja kuunnella esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja. Stage24-videopalveluun julkaistaan joka maanantai ja torstai esitystallenteita menneiltä kausilta.

New Yorkin Metropolitan
Metropolitan-ooppera tarjoaa joka päivä katsottavaksi yhden esityksen ilmaiseksi. Pääset esitykseen aina klikkaamalla esityksen nimeä, esityksen linkki on aktiivinen 23 tuntia.

Radio Garden
Tee maailmanympärimatka radioaalloilla. Voit valita kartalta paikallisradiokanavia ympäri maailmaa. Linnunlaulua Lontoosta, puheohjelmia Berliinistä tai vaikkapa vanhaa jazzia New Orleansista.

Liikunta

Voitas
Liikepankki ikäihmisten voima- ja tasapainoharjoitteluun.

Useat kuntokeskukset ja kunnat ovat alkaneet tarjota maksutta ohjattua liikuntaa verkossa. Voit hakea näitä esimerkiksi hakusanoilla ”liikuntaa verkossa”. Lisätietoja eri ikäryhmille suunnatuista liikuntaohjelmista löytyy myös esim. Turun kaupungin sivuilta.

Luonto

Luontosivusto
Luontosivusto on Miina Sillanpään Säätiön Kuu kiurusta kesään -hankkeessa luotu verkkopalvelu. Sivusto on kehitetty yhdessä omaishoitoperheiden ja vapaaehtoisten kanssa.

Luonnon livekameroiden kautta voit seurata luonnon heräämistä kevääseen:

 Varo huijareita!

Koska koronaan liittyviä huijausviestejä on liikkeellä, liikenne- ja viestintävirasto suosittaa, että koronaan liittyvää tietoa haetaan suoraan virallisista lähteistä. Tällaisia ovat esimerkiksi sairaaloiden, virastojen, yliopistojen ja kansainvälisten järjestöjen sivut. Lisätietoa liikenne- ja viestintäviraston sivuilta

Yle: Näin tunnistat koronahujauksen verkossa