Hallitus kehittää omaishoitoa osana sote-uudistusta

Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten työntekijät kokoontuivat Tammipäiville Helsinkiin.
Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten työntekijät kokoontuivat Tammipäiville Helsinkiin.

Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten työntekijät kokoontuivat tammikuussa Helsinkiin Tammipäiville keskustelemaan ja kuulemaan omaishoidon toimintaympäristön muutoksista. Ohjelmassa oli puheenvuoroja muun muassa ministeriön, eduskunnan ja tutkimuskentän edustajilta.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina kertoi Tammipäivillä, että tällä hallituskaudella ei ole suunnitelmissa tehdä muutoksia lakiin omaishoidon tuesta.

Koti- ja omaishoidon kehittämiseen varattu vuoteen 2023 saakka 65 miljoonaa euroa, josta noin kolmannes on jyvitetty omaishoidolle.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina kertoi Tammipäivillä muun muassa omishoidon kehittämisestä tämän hallituskauden aikana.
Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina kertoi Tammipäivillä muun muassa omishoidon kehittämisestä tämän hallituskauden aikana.

Omaishoitoa on tarkoitus kehittää myös osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa. Maakunnat saavat vuonna 2020 yhteensä 70 miljoonaa euroa valtionavustusta tähän ohjelmaan.

Ajatuksena on, että kunnat ja maakunnat voisivat kehittää tällä rahalla kohtalaisen vapaasti. Ohjaus olisi siis väljempää kuin viime hallituskaudella. Ministeriö neuvottelee ohjelman sisällöistä maakuntien hankesuunnitelmien pohjalta.

”Yritetään huolehtia, että omaishoito on mukana”, Raassina kertoo.

Hyvät käytännöt kiertoon

Ministeriön linjana on, että viime hallituskauden kärkihankkeissa opittua kannattaa levittää käyttöön ja lopuillekin alueille tulisi laatia maakunnan laajuiset omaishoidon pelisäännöt.

”Nyt on hyvä tilaisuus toimeenpanna I&O-kärkihankkeen tuloksia”, Raassina toteaa ja kertoo, että THL:n verkkosivuille ollaan kokoamassa tietoa omaishoidon hyvistä käytännöistä.

Raassinan mukaan erillistä valtakunnallista omaishoidon kehittämishanketta ei olla käynnistämässä ainakaan vuoden 2020 aikana.

Omaishoito esillä valiokunnassa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen kertoi Tammipäivillä, että omaishoidon kysymykset ovat olleet pinnalla valiokunnassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen toi Tammipäiville eduskunnan terveiset.

Muun muassa omaishoidon moninaisuus, ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen sekä toimintamallien yhtenäistäminen tuotiin esiin sote-valiokunnan budjettilausunnossa viime marraskuussa.

”Omaishoitoa pitää katsoa laajemmin kuin vain sote-ikkunassa”, Vehviläinen toteaa.

Hän toivoo, että sote-uudistus saadaan viimein liikkeelle tällä hallituskaudella. Vehviläinen laskee, että uudistusta on tehty jo kahdeksan hallituksen voimin.

”Pitää uskaltaa tehdä päätöksiä ja korjata, jos tulee huonoja ratkaisuja”, Vehviläinen toteaa.

 

Julkaistu 12.2.2020